inleidingen

Klik hier voor het programma.

 

Herman Wijffels: over leegte, associatie en intuitie

een introductie over het thema van de dag.

Zijn statement vindt u hier

 

Ap Dijksterhuis: het onbewuste regeert

pasfoto Ap DijksterhuisWe zijn geneigd om te denken dat ons bewustzijn allesbepalend is. Met ons bewustzijn nemen we belangrijke beslissingen en ons bewustzijn fungeert als een soort CEO in ons brein. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze zienswijze niet klopt. Juist onze onbewuste psychologische processen bepalen wat we doen, wat we voelen, en zeker ook wat we willen. Ons gedrag wordt grotendeels bepaald door onbewuste meningen en door onze omgeving. Ook blijkt dat moeilijke en belangrijke beslissingen vooral door onbewuste processen gestuurd worden. Dit is helemaal niet erg, aangezien juist beslissingen die door onbewust “denkwerk” tot stand komen vaak beter zijn dan beslissingen waarmee ons bewustzijn zich teveel bemoeit. Je zou zelfs kunnen zeggen dat beslissingen op basis van ons onbewuste vaak rationeler zijn dan beslissingen waarover veel bewust is nagedacht.

 

Ap Dijksterhuis (1968) is Hoogleraar Psychologie van het Onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen en mede-oprichter van adviesbureau Dijksterhuis & van Baaren BV. Hij publiceerde meer dan honderd wetenschappelijke artikelen en boekhoofdstukken over het onbewuste en hij won meerdere prestigieuze wetenschappelijke prijzen. In 2007 publiceerde hij het boek “Het slimme onbewuste” dat een besteller werd. HP/De Tijd riep hem uit tot een van de 100 invloedrijkste Nederlanders.

Dijksterhuis houdt van reizen, koken, whisky en wijn. Over wijn als hobby en over zijn reizen naar Frankrijk schreef hij “De merkwaardige psychologie van een wijndrinker” dat in 2011 verscheen.

 

Hans Gerding: toeval en synchroniciteit

20130131 Gerding-fotoCarl Jung onderscheidde gewoon toeval van betekenisvol toeval. Dit laatste noemde hij synchroniciteit: samenlopen van omstandigheden die toevallig lijken, maar het in zijn ogen niet zijn. Wat is hier aan de hand? Met zijn boek over synchroniciteit introduceerde Jung een probleem dat hij van diverse kanten belichtte. Hij schetst invalshoeken vanuit de moderne natuurkunde, de parapsychologie, en zijn eigen analytische psychologie. Daarnaast bespreekt hij historische voorgangers die de problematiek rond ‘vreemde toevalligheden’ aan de orde stelden. Na Jung zijn er nieuwe ontwikkelingen in het denken over synchroniciteit en in de uitkomsten van experimenteel wetenschappelijk onderzoek, die beide licht werpen op synchroniciteit. In de lezing zullen in relatie tot synchroniciteit Jung en latere denkers en onderzoekers besproken worden.

 

Em. prof. dr. Hans Gerding was directeur van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht en bijzonder hoogleraar ‘Metafysica in de geest van de theosofie’ aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij is geïnteresseerd in grensoverschrijdende ervaringen. Op dit gebied verricht hij filosofisch en (experimenteel) wetenschappelijk onderzoek. Hij verbindt deze belangstelling met wat er leeft in de samenleving door in een filosofische praktijk persoonlijke gesprekken te voeren met mensen die zingevingsvragen stellen naar aanleiding van grensoverschrijdende ervaringen. Tevens werkt hij mee aan het ontwikkelen van beleid, voorlichting en cursusprogramma’s op dit gebied.

   

Marcel Dierselhuis: de rationeel intuïtieve dialoog met de Yijing

pasfoto donker jaajeHet concept dat alle informatie in een veld (onderbewustzijn, bovenbewustzijn, Akasha veld, het Veld, bronbewustzijn) aanwezig en ook bereikbaar is, wordt steeds breder ervaren.       De Yijing verschaft ons een methode om met dat veld te communiceren, er zelfs een dialoog mee aan te gaan. Met deze voeding uit ons onderbewuste en het collectief onbewuste kunnen kennis en inzicht in ons besluitvormings-proces worden geïntegreerd wat onze beeldvorming veel completer maakt. Hoe kan een duizenden jaren oud systeem nu op onze complexe tijd van toepassing zijn en waarom werkt het dan? Die vraag en wat de Yijing is wordt beantwoord.

 

Marcel Dierselhuis is ondernemer, strategisch adviseur en van huis uit een techneut op het gebied van micro- en nanotechnologie. Zo begeleidt hij voor de EU een 15-tal internationale research projecten die tot een meer duurzame samenleving moeten leiden. Vanaf 1971 is hij een enthousiast gebruiker van de Yijing; een instrument om via symbooltaal met het collectief onbewuste verbinding te leggen en met deze kennisbron een rationeel intuïtieve dialoog aan te gaan. Vooral de laatste tien jaar heeft hij daarvan diepere studie gemaakt om zo dicht mogelijk bij de oorsprong te kunnen komen. Hij ondersteunt het topmanagement van bedrijven, instellingen en organisaties met raadpleging van de Yijing om tot een ruimere beeldvorming in besluitvormingsprocessen te komen. Hij heeft de ambitie om de Yijing uit de sfeer van “alternatief” te halen en deze de volwaardige plaats te helpen geven in de hem goed bekende harde wereld van business en organisaties. Juist nu wij wereldwijd met steeds grotere problemen geconfronteerd worden en wij ons in een collectief transformatieproces bevinden, kan de Yijing ons helpen. Naar zijn gevoel zijn wij het aan onze volgende generaties verplicht daar ook gebruik van te maken.

 

Patty Harpenau: het is jouw leven; maak er wat van!

20130131 pers foto PattyIedereen wordt geboren met The Gift, ofwel je eigen unieke gave, die je kunt ontwikkelen tot een individueel talent. Als je er voor open staat The Gift in jezelf te ontdekken en hem ook werkelijk durft te leven, dan zul je merken dat je jouw eigen unieke gave en talent optimaal kunt ontplooien.  Is jouw gave ‘communicatie’? Dan laat The Gift je zien hoe je deze kunt ontwikkelen tot het talent om mensen met elkaar te laten praten; beroepsmatig pas je dan goed in een groep, want je bent een echte teamworker. Of weet je dat jouw gave ‘zorg’ is? Met The Gift kun je deze gave ontwikkelen en wellicht past een baan in de gezondheidszorg het beste bij jou. The Gift helpt je op nuchtere wijze antwoorden te vinden op de vragen ‘Wie ben ik’? en ‘Wat wil ik’? en reikt je instrumenten aan om je leven optimaal te leven. Inspirerend en spiritueel, maar ook werkbaar en concreet.

 

Patty Harpenau, levenscoach en oprichtster van The Life Foundation, zet met The Gift een nieuw, revolutionair mentaal trainingsprogramma voor talentontwikkeling neer. The Gift geeft je- door middel van een aantal simpele stappen- antwoord op de vraag wat JIJ van je eigen leven verlangt, wat JOUW ambitie is en wat JOU gelukkig maakt; The Gift is, kortom, een levensstijl die perfect in deze tijd past. Accepteer niet dat je leven een zesje of mager zeventje is, maar ga voor de TIEN!

 

Klik hier voor het programma.

 

 

Comments are closed.